ChatGPT har tagit internet med storm, hänger du med?

Vad är grejen med ChatGPT?Först och främst, låt oss titta närmare på vad det är.

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är en stor språkmodell utbildad av OpenAI. Den har tränats på en stor mängd textdata och kan generera mänskliga textsvar på inmatning på ett konversationsliknande sätt. Detta innebär att ChatGPT kan förstå sammanhanget i en konversation och generera svar som är relevanta för diskussionen.

ChatGPT drivs av GPT-3, en av de mest avancerade språkmodellerna som finns. Detta gör att den kan generera textsvar av hög kvalitet som ofta är svåra att skilja från svar skrivna av en människa.

En av nyckelfunktionerna i ChatGPT är dess förmåga att fortsätta en konversation även när ämnet ändras. Detta möjliggör mer naturliga och flytande samtal med modellen.

Sammantaget är ChatGPT ett kraftfullt verktyg för att generera mänskliga textsvar i en konversationsmiljö. Den kan användas för ett brett utbud av applikationer, inklusive chatbots, kundtjänst och till och med kreativt skrivande.

Ok, nu vet du vad det är. Vad är grejen?

Njaa, AI eller Machine Learning har funnits ganska länge nu. Detta är den första allmänt tillgängliga modellen som är så avancerad. Som OpenAI beskriver sig själva, gör ChatGPT det möjligt att "svara uppföljningsfrågor, erkänna sina misstag, utmana felaktiga premisser och avvisa olämpliga förfrågningar."

Utöver det kan den också skriva uppsatser för studenter och felsöka kod.

Är det slutet för utvecklarna?

Njae, nej. Jag fick chansen att ställa Thomas Dohmke, VD för Github, en liknande fråga i somras, på WeAreDevelopers-konferensen i Berlin. Github hade precis lanserat Copilot, en AI-assistent när man kodar. Och han hade ett bra svar på min liknande fråga; Om programmerare ska bli dummare?

Nu parafraserar jag för jag kommer inte ihåg ord för ord vad han svarade, men i princip sa han. Sedan konsten att trycka pressen, eller maskinskrivning, eller bibliotek. Människor har varit rädda för de förändringar som kommer och vi är ovilliga att förändra. Men de som anpassar sig och lär sig att utnyttja ny teknik kommer att få en enorm fördel i sitt yrke.

Precis som Yuval Noah Harari sa i sina Talks at Google, "Emotional Intelligence" är det viktigaste vi kan lära våra barn och unga elever, eftersom vi inte kan förbereda oss för alla förändringar som kommer att komma när teknologin kommer in i vårt liv mer och Mer.

Nu till det roliga

Hur använder man det?

Du måste surfa till https://chat.openai.com/chat och prova det. Men du måste skapa ett konto.

Om du inte vill göra det, skapade jag en enkel ChatGPT-demo här. Mina tokens är begränsade, så njut så länge det varar.

Eller om du vill gå vidare och implementera det själv kan du följa mig på Github och kolla in min enkla ChatGPT-demo som jag byggde med NextJS och Node.

Kolla in det!

Min Github-repo ChatGPT-NextJS